În jur de 100 de cetăţeni şi-au exprimat, în scris, nemulţumirile legate de majorarea tarifelor Metrorex cu până la 30%. Bucureştenii s-au adresat autorităţilor încă de la intrarea proiectului în consultare publică, respectiv la finele lunii trecute, luni fiind termenul limită până la care cetăţenii şi-au putut exprima obiecţiile.
Bucureştenii au argumentat că majorările de preţ nu se justifică deoarece Metrorex nu a demarat investiţii semnificative care să fi îmbunătăţit condiţiile transportului public de călători cu metroul.
"Nu există dovada necesităţii majorării tarifelor ataşată proiectului. Mai precis, nu există niciun calcul care să demonstreze: (1) investiţiile făcute care să justifice majorarea preţurilor; (2) că impactul majorării asupra fluxului de călători şi asupra stării sociale şi financiare a călătorilor (impactul social al măsurii propuse) este minim; (3) că probleme actuale ale societăţii sunt cauzate de o necorelare a tarifului pentru călătoria cu metroul cu costurile aferente acesteia", a comentat Ionuţ Sima.
Cetăţenii sunt de părere că o majorare cu rata inflaţiei şi-ar găsi o justificare, însă scumpirea cu până la 30% a cartelelor de călătorie a fost catalogată drept "neruşinată, în condiţiile în care salariile majorităţii populaţiei sunt îngheţate de ani de zile".
"Fără a fi răutăcios, aş sfătui pe cei care nasc asemenea propuneri să încerce să meargă la serviciu zilnic cu metroul şi RATB, eventual să încerce să trăiască din 800 de lei pe lună, din care să plătească şi întreţinere (peste 300 de lei, că doar vine iarna), 120 de lei transport, să încerce să mănânce şi să mai dea şi taxe la stat. Vă mai miră sincer evaziunea şi încasările slabe la buget? Practic asta încurajaţi. Oamenii vor scoate cei 15 lei în plus de
Mai mult, bucureştenii au propus alternative pentru ca re