După campania antiimigranţi a tabloidelor britanice, o româncă din Sheffield explică de ce isteria din presă este total greşită. Sursa: REUTERS
Tânăra Alice Cobeanu a discutat, la Bucureşti, cu jurnalistul Ion Cristoiu, cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, cu firme de recrutare şi cu reprezentanţi ai British Council, pentru a vedea dacă numărul celor care doresc să emigreze sau se pregătesc pentru asta ar fi crescut îngrijorător.
Ideea că românii şi bulgarii vor "invada" Marea Britanie este una vehiculată de cel puţin doi ani de zile, iar acum, cu doar două luni înainte de ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE, la 1 ianuarie 2014, este exploatată la maximum de presă şi de politicienii britanici extremişti. Cel mai des întâlnit stereotip este cel al românilor necalificaţi care vin în Marea Britanie doar pentru joburi de culegători de fructe sau munci sezoniere, deşi există şi români care găsesc în Marea Britanie oportunităţi de afaceri.
Agenţiile de recrutare au plasat în 2013, pe piaţa britanică, doar 15-20 de români în posturi din sectorul medical, agricultură sau servicii sociale. Mult mai multe sunt însă cererile de a pleca în Belgia sau Franţa, de pildă. Deşi salariile sunt, cu siguranţă, mai mari în Regatul Unit faţă de România, situaţia economică din ţară se îmbunătăţeşte treptat, potrivit statisticilor oficiale, citate în articol. În trimestrul întâi al anului, PIB-ul a crescut cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului 2012. Şomajul a scăzut cu 4,73%, în septembrie, ajungând la 5% din populaţia activă, faţă de 7,7% în Marea Britanie.
Nimic despre antreprenori
"Nimic nu arată că românii sunt extrem de interesaţi să muncească în Marea Britanie. Cei care au dorit să plece din România au făcut deja asta. Isteria este complet eronată", a explicat ministrul Muncii. Există destui oameni de afaceri care vor să export