Numarul copiilor din judetul Brasov gasiti abandonati sau nesupravegheati pe teritoriul altor state s-a triplat in primele 10 luni ale lui 2013 comparativ cu intregul an 2012.
Astfel, daca in 2012 Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov a primit 8 solicitari de repatriere, pana in luna noiembrie a acestui an sau primit deja 28 de astfel de cereri. Cele mai multe cereri de repatriere provin din Polonia (sapte), urmata de Ungaria, Marea Britanie, Franta si Germania.
Ingrijorator este nu numai numarul mare de copii gasiti nesupravegheati sau abandonati pe teritoriul altor state, ci si faptul ca, pentru prima data, in acest an au fost sesizate DGASPC cazuri de infractionalitate comise de minorii brasoveni. Este vorba, in principal, de furturi si talharii, autorii acestor fapte penale avand intre 14 si 17 ani.
Procedura de repatriere a unui minor gasit pe teritoriul altui stat este una destul de complexa si de durata, in prima faza trebuind identificata familia minorului, care trebuie sa-si asume responsabilitatea cresterii si educarii acestuia, si abia apoi avand loc repatrierea propriu-zisa. In cazul in care familia nu este identificata, sau nu vrea sa-si asume cresterea si educarea minorului, DGASPC propune institutionalizarea acestuia intr-unul din centrele de plasament din subordinea sa.
Cheltuielile de repatriere sunt suportate integral de statul roman, existand insa si situatii cand acestea sunt suportate de catre statul pe teritoriul caruia a fost gasit minorul. O astfel de situatie a fost intalnita cu ocazia repatrierii unui copil de pe teritoriul Germaniei, cand nemtii au adus copilul pana in gara Brasov pe propria cheltuiala.
DGASPC Brasov s-a confruntat si cu o alta situatie speciala, cand specialisti ai Serviciului Delicventa au fost nevoiti sa se deplaseze in Polonia, pentru preluarea si aducerea in