Gigantul rus Gazprom ar putea participa la licitaţia pentru concesiunea mai multor perimetre petrolifere, inclusiv din Marea Neagră, pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) o va organiza anul viitor, a declarat Vadim Smirnov, directorul general pentru România al NIS Petrol, divizia din Serbia a Gazprom Neft.
Potrivit acestuia, NIS este interesată de noi concesiuni în România şi va analiza cu atenţie perimetrele care vor fi scoase la licitaţie. "Urmărim acest lucru cu interes mare. Vom vedea care sunt perimetrele şi care sunt condiţiile", a spus Smirnov, într-un interviu acordat Agerpres.
Divizia sârbă nu este interesată de concesiuni în Marea Neagră, întrucât nu deţine tehnologia necesară, însă compania-mamă, Gazprom, dispune de o astfel de expertiză şi ar putea fi interesată de noile perimetre maritime, a mai spus Smirnov.
"Eu vorbesc în numele NIS Petrol SRL. Marea Neagră nu ne interesează. Dar acest lucru nu înseamnă că Gazpromul mare n-ar fi interesat. Gazpromul are tehnologii şi are toate posibilităţile. Noi nu avem tehnologii, pentru că în Serbia nu există astfel de tradiţie. Dar Gazpromul mare are. Şi... de ce nu?", a adăugat reprezentantul NIS.
În total, 36 de perimetre ar putea fi scoase la licitaţie, dintre care opt în Marea Neagră.
Ce spune despre gazele de şist
În prezent, Gazprom deţine prin intermediul NIS şase perimetre petrolifere în România: patru în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, unul în colaborare cu irlandezii de la Moesia Oil and Gas şi unul cu britanicii de la Zeta Petroleum. Într-unul dintre perimetre, respectiv în Jimbolia din judeţul Timiş, sârbii au escoperit petrol, dar nu s-a făcut încă evaluarea economică a zăcământului.
Dacă se va stabili că zăcământul este comercial, producţia de petrol ar putea începe anul viitor. Reprez