Aer curat, peisaje de poveste, traseele turistice şi oportunitatea de a practica sporturi de iarnă sunt doar câteva dintre motivele pentru care puţinii străinii prefără să-şi petreacă vacanţele în staţiunile montane de la noi.
În perioada ianuarie – septembrie 2013, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat şase milioane de persoane, dar doar 21,6% dintre aceştia au fost străini. Cei mai mulţi dintre ei au venit din Europa, respectiv 80,8% din totalul sosirilor.
În ceea ce priveşte înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele luni din acest an, acestea au însumat 15 milioane, în scădere cu 0,1% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Înnoptările turiştilor străini au reprezentat 17,9%, iar durata medie a şederii acestora a fost de două zile.
Potrivit datelor statistice raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele nouă luni ale anului 2013, cei mai mulţi turişti străini au venit din Germania, circa 180.000, iar trei sferturi dintre ei au mers în Bucureşti şi în reşedinţele de judeţ. Pe locul doi în clasamentul turiştilor străini care au venit în România se situează Italia, cu 137.366 de vizitatori în primele şase luni ale anului, mai mult de 110.000 dintre aceştia preferând, ca şi nemţii, Capitala şi oraşele mari. Pe la treia poziţie se află Franţa, cu 92.595 de turişti, pe locul patru se află Ungaria, cu 81.516 de vizitatori, iar pe a cincea poziţie se află Israel, cu 74.569 de turişti.
Ce staţiuni preferă străinii
Buşteni, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia şi Vatra Dornei sunt staţiunile cu cei mai mulţi vizitatori de peste hotare.
Astfel, Israelul se situează pe prima poziţie, conform datelor structurilor de primire turistică, cu 14.553 de sosiri înregistrate. Al doilea loc este ocupat de turiştii germani, cu 13.285 de sosiri, iar pe poziţia a treia