Hotărât lucru, de acum înainte va trebui să luăm notiţe când mai ascultăm câte o declaraţie a unui om politic, căci iată că nici măcar elita politicii europene nu este consecventă în afirmaţii. Oricum, cei care au de suferit sunt tot cetăţenii români, care se simt – a câta oară? – “cetăţeni de mâna a doua” într-o Europă care încearcă să convingă că tocmai asta nu-şi doreşte.
“România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014”, a declarat luni seara președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune francez TF1.
Schimbare de opinie
Noua declaraţie a preşedintelui CE este la 180 de grade faţă de afirmaţiile făcute de acesta în luna septembrie, pentru postul public de radio bulgar. Atunci, el susţinea că “Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi ar fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”. Tot în septembrie Barroso declara: “Nu trebuie să creăm cetăţeni europeni de rangul întâi şi de rang secund. Comisia Europeană este de partea celor care doresc o Europă puternică, unită şi deschisă; vom face totul pentru că ţările membre să nu aibă statute diferite”. Cum anume, vedem acum, din noua declaraţie, când este clar că la 1 ianuarie 2014 nu se va pune problema aderării României la spaţiul Schengen.
"România și Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Această dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil între Schengen, imigrare, Lampedusa, lucrători detașaţi. Un amalgam care trebuie denunţat; dacă nu, vom fi martorii intensificării mișcărilor extremiste care împing Europa să facă lucruri foarte periculoase. Pentru că noi am experimentat în istoria Europei această xenofobie, acest șovinism și nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele în aceste momente de ultranaţionalism, protecţio