Consiliul şi Parlamentul European au ajuns în noaptea de luni spre marţi la un acord privind bugetul UE pe 2014, care prevede o suplimentare cu 500 de milioane de euro a alocării consimţite iniţial de statele membre. De asemenea, pachetul include şi un acord privind rectificarea bugetului pe 2013 pentru finanţarea plăţii de la Fondul de Solidaritate al UE a ajutoarelor pentru inundaţii şi secetă alocate Germaniei, Austriei, Cehiei şi României, din care România va primi 2,5 milioane de euro.
Acordul a fost anunţat marţi dimineaţă de ministrul adjunct de finanţe lituanian, Algimantas Rimkunas, şi de comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, la finalul Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). 'După 16 ore de negocieri am ajuns la un acord privind bugetul pentru 2014. Sunt încântat că acordul la care s-a ajuns între PE şi Consiliu oferă atât de necesarele investiţii pentru afacerile, oamenii de ştiinţă, studenţii, oraşele şi regiunile Europei', a declarat Janusz Lewandowski în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Agerpres.
Compromisul la care s-a ajuns prevede plăţi de 135,5 miliarde de euro pentru bugetul UE pe 2014, mai puţin decât solicita PE (136,4 miliarde de euro), dar peste ce oferiseră iniţial statele membre (135 de miliarde de euro). Bugetul pe 2014 al UE ar urma astfel să fie mai mic cu 9,4% decât cel pe 2013, reflectând constrângerile bugetare care afectează angajamentele blocului comunitar.
Acordul ar urma să fie supus la vot săptămâna viitoare în cadrul sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, potrivit preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE. În plus, acest acord deschide calea pentru adoptarea de către PE, în aceeaşi sesiune plenară, a bugetului multianual al UE pentru perioada 2014-2020.
Acordul la care s-a ajuns finalizează şi ultimele ajustări ale bugetului rectificativ pe 2013, inclusiv finanţarea d