Aproape 60% din români ar vrea să renunţe la biroul clasic şi să se întreţină muncind din propria sufragerie, arată site-ul BestJobs.
Freelancer-ul sau liberul profesionist este fostul angajat care şi-a luat cariera în mâini şi a decis să lucreze pe cont propriu. De la flexibilitatea programului până la negocierea personală a câştigului, beneficiile susţinând independenţa financiară, dar şi morală a acestuia.
Beneficii la care majoritatea românilor visează, confirmă un studiu realizat online de către platforma de recrutare BestJobs.
Tot în urma sondajului a reieşit că 27% din români lucrează deja la proiecte de freelancing care le aduc venituri suplimentare, pe lângul locul de muncă full-time. Dar dintre toţi doritorii, doar 14% au reuşit să renunţe definitiv la un loc de muncă full-time, întreţinându-se exclusiv ca liber profesionişti.
Studiul mai arată că ponderea celor care nu sunt atraşi sub nicio formă de freelancing este de doar 2% din respondenţi.
73% din românii care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) colaborează cu companii din ţară, care preferă acest tip de contract. Potrivit respondenţilor, cei mai favorizaţi la capitolul acesta sunt persoanele care lucrează în jurnalism, design grafic, marketing, dar şi IT sau servicii legate de sectorul financiar.
De ce vor românii acasă?
Andreea Mihăescu, reprezentant Bestjobs, este de părere că „tendinţa este susţinută de numărul crescător al conexiunilor la internet, ceea ce le permite românilor să aibă acces la datele necesare de oriunde. Prezenţa fizică la birou nu mai este, astfel, necesară, în cazul anumitor profesii”, spune aceasta. Deşi nu există date exacte în ceea ce priveşte remuneraţia unui liber profesionist comparată cu a omologului său angajat full-time, acest tip de job pare să fie ales pentru gradul de comoditate oferit.
Lucratul de acasă, în l