Preşedintele comisiei europene José Manuel Barroso critică politica electorală a statelor occidentale, care devine pe zi ce trece tot mai populistă.
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a făcut două afirmații importante în declarația dată seara trecută la televiziunea TF1: în prima dintre ele anunță că România și Bulgaria nu vor fi primite până la 1 ianuarie 2014 în Spațiul Schengen de Liberă Circulație, din cauză că nu există unanimitate între statele membre, deci din motive politice, iar în cea de-a doua acuză indirect statele occidentale care se opun, că opoziția lor înseamnă concesii făcute mișcărilor extremiste. Vorbind despre motivele invocate de statele care s-au opus, rând pe rând, deschiderii Spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, șeful Comisiei Europene a spus că este vorba despre un „amalgam nefiresc între Schengen, imigrație, Lampedusa și muncitori care caută de lucru” și că acest „amalgam” trebuie „denunțat” fiindcă altfel „vom asista la amplificarea unor mișcări extremiste, care vor determina Europa să facă gesturi periculoase”.
Din punct de vedere cronologic, Franța și Germania au fost primele care au cerut amânarea integrării României și Bulgariei în Schengen, aderare care fusese planificată pentru martie 2011. Au urmat Olanda și Finlanda, care au răspuns atunci partidelor extremiste pe care se bazau guvernările de la Helsinki și de la Haga. Ulterior, Finlanda a ieșit din acest cerc al opozanților în vreme ce din motive electorale Parisul și Berlinul și-au menținut poziția și chiar au propus un mecanism de limitare a prerogativelor Bruxelles-ului în domeniul liberei circulații. Ambele state sunt, însă, deranjate de imigranții din Est, care caută soluții sociale, pe care nu le pot obține în țările lor de origine. Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, care a cerut o nouă strategie împotriva emigranților s