Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud anunţă organizarea în data de 14 noiembrie 2013, ora 11 a colocviului având ca temă ,, Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania. Cercetări arheologice şi etnologice recente asupra exploatării sării în Transilvania’’. Manifestarea se desfăşoară în cadrul proiectului „SALT. Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania”.
Proiectul cultural este finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, sesiunea II/2013, aria Patrimoniu Cultural Naţional.
Partenerii muzeului în cadrul proiectului sunt: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe, Covasna), Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita.
Proiectul SALT are ca scop salvgardarea patrimoniului arheologic şi etnografic privind exploatarea preindustrială a sării în Transilvania.
Obiectivul general al proiectului SALT îl constituie realizarea documentaţiei ştiinţifice şi a unui ghid de bună practică adresat administraţiilor locale necesare pentru protejarea a cinci situri arheologice legate de exploatarea sării şi a patru fântâni de apă sărată din estul şi nord-estul Transilvaniei.
SALT se adresează instituţiilor cu atribuţii în protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita, administraţiei şi populaţiei oraşului Beclean, turiştilor care beneficiază de serviciile staţiunii de agrement Băile Figa (oraş Beclean, jud. Bistriţa-Năsăud) şi urmăreşte salvgardarea a 9 monumente de exploatare preindustrială a sării de valoare excepţională. Toate monumentele vizate de proiect se află într-un proces accelerat de degradare din cauza agresiunii umane şi a factorilor naturali. SALT va întreprinde o serie măsuri, în conformitate cu legislaţia naţională, pentru ca cele 8 obiective care nu au s