Decizia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a redeschide şantierul Penetraţia Splaiul Independenţei–Ciurel–A1 încalcă o decizie a Tribunalului Bucureşti (TB), susţin familiile afectate de această hotărâre. În plus, exproprierile în zonă nu au fost făcute, iar în loc de fluidizarea traficului vom asista la un efect contrar, adică se va bloca accesul spre centrul oraşului.
Oamenii spun că proiectul este conceput încă de pe vremea lui Ceauşescu, căruia i-ar fi plăcut autostrăzile construite peste oraş, pe care le văzuse într-o vizită în Coreea de Nord. Noua arteră va avea o lungime de 8,3 km, va începe la intersecţia Splaiul Independenţei cu Şoseaua Virtuţii şi se va termina pe A1, la Podul Ciorogârla. În zonă există circa 80 de proprietăţi şi câteva zeci de familii afectate de lucrările ilegale demarate de Sorin Oprescu. La începutul acestui an, Tribunalul Bucureşti a suspendat Planul Urbanistic Zonal pentru această lucrare. Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că există autorizaţii de construcţie în vigoare şi s-au apucat de lucru. Numai că autorizaţia de construcţie a fost, la rândul său, anulată de Curtea de Apel, iar recursul se va judeca pe 21 noiembrie.
Va fi sesizată DNA
Familiile afectate de viitoarea arteră de circulaţie spun că vor face plângere penală la DNA împotriva primarului general Sorin Oprescu pentru abuz în serviciu. Contrar argumentelor edilului-şef, oamenii spun că lucrarea nu este de utilitate publică, lucru demonstrat de expertiza urbanistică, unul din documentele care au stat la baza deciziei Tribunalului Bucureşti de a suspenda PUZ-ul. Deşi ei sunt deja implicaţi într-un alt proces prin care au cerut anularea PUZ, au fost surprinşi să vadă că şantierul Penetraţia Splaiul Independenţei–Ciurel–A1 a fost redeschis peste noapte. “PMB nu are o situaţie topografică la zi, nu ştie ce are de expropriat, mai ales că în ul