Tensiunile dintre Kiev şi Moscova au crescut recent până în punctul în care pun în pericol aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei. Cu toate că ruşii vorbesc despre restanţe de miliarde de dolari ale părţii ucrainene, apropierea fostei republici sovietice de UE supără mai mult decât orice pe liderii fostei URSS.
Autorităţile de la Kiev au tăiat importurile de gaze din Rusia încă de sâmbătă, însă societatea ucraineană Naftogaz nu a confirmat sistarea completă. Sistarea s-a produs în ciuda convorbirilor la Moscova dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderul rus Vladimir Putin pentru a doua oară în ultimele săptămâni.
Consumul atinge rezervele
Presa ucraineană a anunţat abia luni sistarea gazelor ruseşti cu referire la un anunţ făcut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, scrie Agerpres. Acesta a explicat că fost republică sovietică a oprit achiziţionarea de gaze ruseşti, în contextul în care la începutul lunii cumpăra circa 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic, adică de zece ori mai puţin decât volumul mediu pe zi cumpărat anterior. Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundaţiei ruse pentru securitatea energetică naţională, a precizat că decizia Kievului perturbează tranzitul de gaze spre statele europene, subliniind că Ucraina apelează la depozitele subterane. „Cât mai e cald, acest lucru este posibil, dar situaţia respectivă creează riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu în luna februarie sau în perioadele de răcire accentuată a vremii”, a explicat Grivaci. Recent, vicepremierul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a anunţat că ţara sa a început încă din octombrie să utilizeze gazele din rezerve pentru a-şi satisface nevoile naţionale. Totuşi, rezervele sunt necesare pentru continuitatea tranzitului spre Europa în perioadele critice ale ie