Vești bune vin din agricultură! Mai exact din zootehnie. Informația este furnizată de ministrul de resort, piteșteanul Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că la 1 ianuarie 2014 România va relua exportul de carne de porc în Uniunea Europeană după șapte ani de interdicție!
“Dacă până acum aveam voie să exportăm doar din patru județe (Caraș, Timiș, Arad și Bihor), de la 1 ianuarie 2014 putem să exportăm din toate exploatațiile din România produse din carne de porc. Cred că veniturile vor fi importante, iar Ministerul de Finanțe va fi mulțumit, pentru că vorbim de un export de până la un miliard de euro”, anunță Daniel Constantin. Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, confirmă că țara noastră a îndeplinit toate condițiile sanitar veterinare pentru deblocarea exportului de carne de porc în țările comunitare, iar Comisia Europeană urmează să semneze un document în acest sens.
Uniunea Europeană a interzis la 1 ianuarie 2007 livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti, deoarece a considerat la acea dată că pesta porcină nu este ţinută sub control.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii menționează că primarii din România pot începe să acorde ajutorul de minimis pentru tancurile de răcire a laptelui. Măsura este foarte importantă în condițiile în care de la 1 ianuarie 2014 laptele care se comercializează în România trebuie să fie conform. “Pentru a veni în sprijinul celor care nu pot să acopere costurile unui astfel de buletin (n.r. – de conformitate a laptelui) și care vor să vândă în continuare la piață, am venit cu această facilitate, pe care o acordăm fermierilor care dețin între 1 și 5 capete. Singura condiție este ca aceștia să se organizeze la nivelul fiecărei comune într-o asociație de crescători. Dacă vor