Deşi mai sunt întârziaţi, grâul s-a terminat de semănat în judeţ, rapiţa s-a dezvoltat, chiar prea mult, deocamdată semnele indicând că anul viitor recolta va fi peste media din această vară.
Fermierii se pot baza pe o recoltă foarte bună de grâu anul viitor, după semnele din această toamnă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rapiţă, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, Ion Anuţa. În judeţ s-au însămânţat cu grâu aproximativ 100.000 hectare şi alte 10.000 cu rapiţă, adică peste 95% din cât şi-au propus fermierii.
„Culturile arată foarte bine. În ultimii 10 ani n-am mai avut culturi atât de frumoase la ora asta. Rapiţa necesită chiar tratamente de stopare a creşterii, altfel există riscul să formeze tijă şi să înflorească, dacă toamna se prelungeşte. Acest proces clar înseamnă costuri, însă nu atât de mari încât să nu iei în calcul profitabilitatea. Prin sporul de producţie care credem noi că se va obţine, se poate ajunge la 3.000 - 4.000 kg/hectar, se recuperează. Grâul şi rapiţa vor da, anul viitor, producţii cel puţin la fel de bune ca în vară. Dacă, bineînţeles, nu se întâmplă ceva deosebit peste iarnă”, a apreciat directorul Anuţa.
Producţia bună prognozată pentru anul viitor poate fi compromisă doar în condiţiile unui ger uscat, fără zăpadă. Altfel, acoperit de zăpadă grâul se comportă bine până la minus 20, chiar minus 25 de grade Celsius, în timp ce rapiţa, care acumulează zaharuri în această perioadă, poate rezista unor temperaturi de minus 15 grade Celsius.
În acest an, producţia la rapiţă, în judeţ, n-a fost deloc cea aşteptată, media înregistrată nedepăşind 1.000 kg/hectar, chiar dacă pentru culturile neîntoarse în primăvară se aştepta mai mult. Ploile din vară au făcut, însă, ca rapiţa să lăstărească din nou, chiar înainte de recoltare.
Grâul, pe de altă parte, a ajuns la producţii