Anul trecut, în apele Mării Negre era semnalată la Constanţa prezenţa unei foci. Biologii marini de la Oceanic Club au susţinut că foca era, de fapt, o vidră. Recent, specialiştii au descoperit pe plaja Modern un exemplar de vidră, mort, adus de valuri la ţărm.
Echipa Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin (SEOPMM) Oceanic Club a preluat duminică din zona Plaja Modern (Constanţa) un exemplar din specia Lutra lutra mort în urmă cu aproximativ o săptămână.
Specialiştii vor investiga atât cauzele care au condus la moartea mamiferului, cât şi pentru efectuarea unor cercetări ştiinţifice asupra originii potenţiale a exemplarelor ce trăiesc în această regiune.
„Vidra este o specie aflată pe lista celor de importanţă comunitară, motiv pentru care este o specie protejată prin lege, a cărei populaţie se afla în declin.
Urmare atât a unei îmbunătăţiri a calităţii apelor de suprafaţă, a existenţei resurselor de hrană, dar şi a proiectelor implementate în vederea conservării şi refacerii efectivelor naturale, această specie înregistrează o îmbunătăţire a densităţii sale populaţionale.
De multe ori, deşi sunt prezente într-o anumită zonă, acestea sunt extrem de dificil de semnalat, fiind extrem de precaute şi dispărând sub apă sau în vizuină la cel mai mic zgomot.
Ipoteza lansată de echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic Club în urmă cu un an este confirmată: Lutra lutra (vidra) este prezentă în apele marine din zona Constanţei“, explică dr. Răzvan Popescu-Mirceni.
În urmă cu un an, în zona Cazino Constanţa era semnalată prezenţa unei foci.
Fotografia era neclară, dar biologii de la Oceanic Club au atras public atenţia asupra faptului că este puţin probabil ca animalul din fotografie să fie o focă şi e mult mai probabil ca acesta să fie o vidră. Acest fapt a fost confirmat acum prin apariţia exemplarul