Profitând de posibilitatea pe care le-o oferă Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, tot mai multe instituţii publice din judeţ se înghesuie să-şi caseze rablele pentru a-şi achiziţiona autoturisme noi. Deşi nu le dau banii afară din casă, unele dintre ele aleg să cheltuiască sume consistente pentru ca şefii lor să se deplaseze, bineînţeles, doar în interes de serviciu, în autoturisme luxoase.
Conducerea Spitalului Judeţean preferă calitatea nemţească
În urmă cu puţin timp, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a cheltuit 74.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism Volkswagen Golf Trendline TDI. Maşina este dotată cu sistem Start-Stop, care opreşte motorul automat în momentul în care maşina ajunge în repaus, maneta schimbătorului de află în punctul mort, iar şoferul a dat drumul ambreiajului. Motorul porneşte imediat ce ambreiajul este apăsat.
Banii necesari au fost asiguraţi, susţine managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, din veniturile proprii. De altfel, consilierii judeţeni au fost cei care au aprobat, în planul de achiziţii pe anul în curs, suma de 80.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini prin „Rabla”. Conducerea Spitalului a „strâns cureaua”, astfel că nu a cheltuit toţi banii ce i-a avut la dispoziţie pentru această achiziţie, reuşind să economisească 6.000 de lei.
Întrebat de ce instituţia pe care o conduce a preferat un autoturism scump, suma cheltuită pentru acesta fiind suficientă pentru achiziţia a cel puţin două maşini de producţie autohtonă, Barna ne-a declarat: „Am făcut solicitări de oferte şi am făcut alegerea în funcţie de câteva criterii. Ne-am dorit să fie o maşină utilă, fiabilă. Până să cumpărăm această maşină, circulam cu o Dacie veche, cea inscripţionată cu Medicină Legală”.
Managerul Spitalului Judeţean dă asigurări că autoturismul nu a fost achiziţionat exclusiv pentr