Ucraina a sistat din acest weekend importurile de gaze dinspre Rusia. Între Moscova şi fostul său satelit au apărut în ultimele luni mai multe probleme economice, pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius, unde Ucraina ar putea semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. După embargoul impus exporturilor de ciocolată şi de conducte, în urmă cu câteva zile, Gazprom acuza compania naţională de gaze din Ucraina că nu şi-a plătit datoria pentru gazele livrate în luna august. Acum, se face un pas mai departe în acest nou război al gazelor ce riscă să afecteze fluxul de hidrocarburi către Europa.
Jumătate din exporturile ruseşti de gaze către Europa trec prin Ucraina. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât unele state din sudul Europei sunt complet dependente de aceste exporturi de pe această rută. Se pare aşadar că întâlnirea ce a avut loc la Moscova în weekend între liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cel de la Kiev, Viktor Ianukovici, confirmată abia ieri de ruşi, nu a fost tocmai una cordială.
Naftogaz a sistat gazele importate de la Gazprom încă de vineri, a indicat, pentru Reuters, o sursă din industria ucraineană.
Pentru moment, sunt doar experţi ruşi care afirmă că fluxul de resurse către Europa poate fi perturbat, cum s-a întâmplat în 2006 şi apoi în 2009. „Evident, ei (ucrainenii, n.r.) iau acum gaze din depozitele subterane. Cât mai e cald, acest lucru este posibil, dar situația respectivă creează riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu în luna februarie sau în perioadele de răcire accentuată a vremii”, a avertizat Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundației ruse pentru securitatea energetică națională, citat de Agerpres.
Vicepremierul ucrainean însărcinat cu energia, Iuri Boiko, a declarat recent că Ucraina a început încă din luna octombrie să utilizeze gazele stocate în rezervele su