Traian Basescu a lansat doua mari provocari in monologul fluviu pe care l-a sustinut, nederanjat de nimeni, la B1 Tv. Prima a fost dedicata greilor din PSD, cea de-a doua a fost orientata catre nucleul dur al celor care inca il mai urmeaza si-i sorb ideile cu credinta, imaginandu-si ca presedintele stie el ce spune, trebuie sa aiba el un plan de salvare.
Provocarea indreptata catre PSD s-a facut pe doua fronturi - 1. afirmand ca Victor Ponta a fost parte a planului de punere sub acuzarea pentru inalta tradare a presedintelui si 2. ca Partidul Social Democrat, orice ar face, nu va da presedintele.
Testul adresat celor care inca mai cred in el este ceva mai complex si are ca scop final intarirea imaginii unui presedinte care, pe final de mandat, inca detine forta si mijloacele de a inclina balanta pe intreaga scena politica. De aici propagarea ideii ca, desi nu se va mai afla in centrul puterii, Traian Basescu poate ramane cel putin pana in 2015 un jucator la fel de redutabil ca si pana acum. Cel putin unul care va putea inclina balanta la alegerile prezidentiale de anul viitor.
Din aceasta a doua provocare face parte si oferta pe care i-a facut-o lui Crin Antonescu, si anume asigurarea ca ar putea iesi presedinte si fara sprijinul PSD, pentru ca in turul doi toate fortele de dreapta s-ar coaliza in jurul sau. Acesta este si testul maxim de incredere la care presedintele isi supune credinciosii. Asa ar trebui cel putin sa interpreteze declaratiile sale cei care nu inteleg de ce l-a ales pe tocmai pe Crin Antonescu, fosta "paiata de la Cotroceni" din timpul loviturii de stat din 2012.
Pentru ca doar cei care vor putea trece peste amintirile din vara anului trecut si peste vehementa cu care Crin Antonescu a fost facut responsabil pentru "incercarea de destructurare a institutiilor de securitate a statului", doar ei vor pute