12:58 l Consiliul National al Elevilor anuntă desfăsurarea unei greve japoneze în rândul elevilor, în data de 13 noiembrie 2013. Elevii vor purta asupra lor banderole albe,
în semn de protest pentru subfinatarea sistemului educational, iar în unele judete vor lua parte chiar la marsuri si actiuni de protest alături de studenti, după orele de curs. Educatia reprezintă o investitie, nu un cost fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, cresterea ratei somajului în rândul tinerilor, situatia clasei politice la nivelul tării reprezintă doar o parte dintre consecintele neadaptării sistemului educational la nevoile socio-economice actuale. Consiliul National al Elevilor(CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarmă în privinta subfinantării învătământului românesc si solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.
Principalele revendicări ale elevilor sunt:
Dotarea corespunzătoare a unitătilor de învătământ
Există numeroase cazuri în care scolile nu au autorizatie sanitară de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă scoli cu toalete în curte si fară apă potabilă. De asemenea, în unele situatii, conditiile termice în cadrul unitătilor de învătământ sunt asigurate de sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învătare adecvat unitătile de învătământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar si spatii destinate activitătilor extra-curriculare. În România însă, investitia în dotarea si baza materială a scolilor, care să asigure un proces de predare si învătare modern, atractiv pentru elevi, reprezintă un deziderat mult prea greu de atins.
Decontarea integrală a c