Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu va fi demarată campania de vaccinare antigripală, întrucât nu au fost înregistrate probe de virusuri gripale. Anul trecut s-a făcut vaccinare preventivă în luna octombrie, cu un milion de doze.
Conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale, populaţia nefiind afectată. În momentul în care va fi declanşată campania de vaccinare, Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia medicilor de familie aproximativ 600.000 de doze, achiziţionate de la furnizorii autorizaţi din România, cu care se află în negociere, restul de 400.000 de doze urmând a fi asigurate de către Institutul Cantacuzino până la sfârşitul lunii decembrie.
Medicii din Neamţ sunt nemulţumiţi de decizia Ministrului Sănătăţii, de a aştepta să se înregistreze cât mai multe cazuri de gripă pentru a se da start campaniei de vaccinare antigripală şi pentru a distribui medicilor de familie dozele de vaccin necesare. “Într-adevăr, nu a fost înregistrată activitate gripală semnificativă. Însă vaccinul ar trebui să fie făcut pentru prevenţie, nu în momentul în care se instalează boala. Însă acesta a fost ordinul ministrului Sănătăţii şi noi îl respectăm şi îl luăm ca atare”, a declarat medic Roxana Pipirigeanu, şefa Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
În 2012, campania de vaccinare antigripală a fost demarată la sfârşitul lunii octombrie şi au fost utilizate un milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, prioritate având persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, cu