Fibromul uterin nu mai este apanajul persoanelor de vârsta a doua, incidenţa acestei formaţiuni crescute pe peretele uterului fiind şi de 40% la femeile mai tinere de 35 de ani. Vizitele regulate la ginecolog, o dată la şase luni sau cel puţin o dată pe an, ajută la diagnosticarea din timp a fibromului şi la începerea unui tratament corespunzător, pentru a se evita procedurile chirurgicale invazive, cum este histeroctomia.
Fibromul este o formaţiune alcătuită din ţesut conjunctiv şi fibre musculare netede ce se dezvoltă treptat la nivelul peretelui uterin sau în interiorul uterului.
„Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi pentru apariţia fibromului uterin este dereglarea hormonală. Până la vârsta de 35 de ani, 40% din femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani, conform studiilor. Datele statistice indică o incidenţă foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoţional, cât şi randamentul femeii diagnosticate“, conform Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie.
Simptomele sunt rare în cazul fibromului uterin, însă, atunci când există, femeia are sângerări excesive în timpul menstruaţiei, dureri abdominale şi anemie. În cazul femeilor la care simptomele nu se manifestă, există totuşi posibilitatea avorturilor spontane, infertilităţii, naşterilor premature şi a altor complicaţii.
Dacă nu este depistat şi tratat la timp, fibromul poate atinge mărimi impresionante şi poate afecta starea emoţională a femeii prin imposibilitatea de a rezolva cele mai mici sarcini fără durere, deoarece tumora comprimă organele alăturate şi deformează uterul. Din această cauză este necesară vizita reg