Ceramica, moştenire culturală a municipiului Baia Mare este titlul unui proiect derulat de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară şi finanţat de Administrarea Fondului Cultural Naţional.
Proiectul s-a derulat în mai multe etape şi a presupus atingerea a trei obiective: realizarea unui atelier ceramic în cadrul muzeului, un depozit vizitabil pentru obiectele de tezaur şi o expoziţie dedicată centrului ceramic Baia Mare. Primele două puncte au fost prioritare, iar în ceea ce priveşte depozitul vizitabil s-au făcut trei amenajări a spaţiului, în sensul schimbării pardoselii, zugrăveli şi realizarea unui mobilier adecvat fiecărui gen de produse care intră în depozit. Aceasta pentru că mobilierul nu este destinat doar pieselor ceramice, ci tuturor pieselor cu caracter etnografic aflate în colecţiile muzeului.
Într-o primă etapă, pentru ceramică au fost realizate dulapuri închise, pentru a evita atingerea obiectelor expuse; pentru lemn, rafturi simple; iar pentru textile şi obiecte de îmbrăcăminte rafturi care să permită expunerea acestora fără ca obiectele respective să fie tensionate. În final, în acest depozit vizitabil vor putea fi expuse până la 800 de obiecte etnografice de tezaur.
Un efort mai mare a necesitat realizarea atelierului de olărie. Au fost alocate două încăperi la etaj, unde pardoseala din parchet a fost înlocuită cu gresie şi unde au fost realizate scurgeri pentru apă, instalarea unor chiuvete pentru a asigura apa necesară, instalarea a două roţi de olar: una modernă, electrică şi una manevrabilă cu piciorul, pentru ca cei care doresc să ştie cum se realizat în trecut vasele ceramice să poată experimenta, pentru a realiza diferenţele dintre cele două tehnici de lucru, pe de o parte, şi pentru a-şi da seama de efortul pe care îl depuneau olarii din vechime la realizarea vaselor.
A fost achiziţ