Mai multe persoane au fost deferite justiţiei de procurorii ieşeni după ce în ultimii opt ani ar fi obţinut fraudulos credit din abonamentele de telefonie mobilă. Mulţi dintre escroci acţionau din spatele gratiilor, folosind limbajul specific operatorilor de la companiile de telefonie. Se estimează că frauda totală ar depăşi 150.000 de euro.
Ancheta care a pus pe butuci afacerea “SIM” a fost derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi şi a demarat în anul 2012. Atunci, mai multe persoane din diferite oraşe ale ţării reclamaseră autorităţilor că au fost sunate de persoane necunoscute, ce s-au prezentat drept operatori ai firmelor de telefonie, ulterior constatând că au primit facturi cu costuri suplimentare foarte mari.
14 persoane ce făceau parte din reţea au fost trimise în judecată, luni, 11 noiembrie, mai multe dintre acestea aflându-se deja în spatele gratiilor pentru diferite infracţiuni. Ancheta privind mega-frauda informatică s-a derulat cu dificultate din cauza modului precuat în care acţionau escrocii. De pildă, atunci când reuşeau să “spargă” contul web aferent unui abonament de telefonie, infractorii transferau banii succesiv pe mai multe cartele pentru a-şi pierde urma. Nu mai puţin de 15.000 de cartele ar fi fost ridicate de la percheziţii, arată Adevărul.
Modul de operare. 1: puşcăriaşul-operator
Cea mai frecventă metodă de înşelare folosită de escroci era cea în care un deţinut discuta telefonic cu victima solicitându-i să trimită mesaje la diverse numere în scopul de a obţine coduri personale pentru a accesa contul web (vezi interceptările de la finalul articolului). Adrian Bocicorec, de exemplu, era încarcerat în Penitenciarul Galaţi şi primea cartele şi telefoane din exterior de la ieşeanul Adrian Terciu. Deţinutul a trimis sute de mesaje cu următoru