Sezonul rece a sosit şi, odată cu el, cazurile de infecţii respiratorii vor creşte. În afară de pastile, multă lume tratează aceste afecţiuni cu supă de pui, miere sau vitamina C. În ultima vreme însă, mai multe studii realizate în străinătate arată că aceste tratamente "băbeşti" nu sunt prea eficiente.
Unul dintre cele mai populare moduri de a trata o răceală este de a mânca supă de pui care, fiind bogată în proteine, ajută la combaterea afecţiunii. Mai multe studii făcute recent arată că supa nu este atât de eficientă pe cât se crede. Specialiştii susţin că, într-adevăr, supa de pui este bogată în proteine şi zinc, care ajută sistemul imunitar al organismului, însă aportul acestora nu este suficient pentru a trata răceala.
Mierea, efect pe termen scurt
Pentru a trata tusea sau gâtul inflamat, multă lume apelează mai întâi la un ceai cu lămâie şi miere. Şi în acest caz, experţii susţin că ambele ingrediente nu sunt de ajuns pentru a scăpa de probleme. Mai multe studii realizate în SUA şi Israel au arătat că mierea ameliorează tusea copiilor, dar pe termen scurt. Mai mult, medicii susţin că, de fapt, nu mierea şi lămâia sunt cele care ameliorează durerile din gât, ci lichidul fierbinte. Astfel, concluzionează aceştia, orice băutură caldă poate ajuta, însă efectul este doar temporar.
Vitamina C, doar pentru atleţi
Atunci când vine vorba de prevenirea răcelii, vitamina C este considerată de mulţi cea mai bună soluţie. Studiile recente arată însă că, de fapt, aceasta nu întăreşte imunitatea, aşa cum se credea până acum. Medicii au analizat 29 de studii, la care au luat parte peste 11.000 de persoane, şi au concluzionat că frecvenţa cu care o persoană răceşte nu este deloc influenţată de consumul de vitamina C. Singurele cazuri benefice în care aceasta a avut efect au fost cele ale sportivilor de performan