La nivel naţional, media preţurilor a scăzut cu 8,2%, faţă de nivelul de anul trecut
Apartamentele noi s-au ieftinit mai mult decât cele vechi, în ultimele 12 luni
Proprietarii de apartamente au pretenţii din ce în ce mai reduse, iar la nivel naţional preţul mediu solicitat a atins la finele lunii octombrie un nou record minim, de la începutul crizei financiare. Preţurile de strigare au cunoscut o nouă depreciere semnificativă, în ultimele 12 luni, iar la finele lunii trecute erau cu 8,2% mai mici, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, preţul mediu atât pentru apartamente noi, cât şi vechi a scăzut de la 984 de euro pe metru pătrat la 31 decembrie 2012, până la 903 euro pe metru pătrat, la finele lui octombrie 2013, potrivit datelor publicate ieri, de portalul imobiliare.ro.
Este cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei şi până în prezent. "În mod firesc, nu toate zonele ţării au cunoscut aceeaşi evoluţie, marile oraşe situându-se, în unanimitate, sub media la nivel naţional. Interesant este că, în aproape toate situaţiile analizate, apartamentele noi s-au ieftinit sensibil mai mult decât cele vechi - ba chiar, în unele cazuri, acestea din urmă sunt mai scumpe acum decât în toamna lui 2012", se arată într-un comunicat, remis ieri redacţiei, de site-ul de anunţuri imobiliare.
Proprietarii din Bucureşti şi-au redus cel mai mult pretenţiile în ultimul an
Potrivit raportului imobiliare.ro, Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor consemnate în ultimele 12 luni, cu un declin de 6% pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare în oraş, de la 1.131 la 1.063 de euro pe metru pătrat.
Cel mai mult s-au ieftinit unităţile locative nou-construite: acestea au consemnat un recul de 7,8%, de la 1.277 la 1.177 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile