Securiști şi turnători de tot soiul și-au făcut apariția în spațiul public, dând lecții de democrație și morală, erijându-se în patrioți, luptători în slujba binelui public și europeni din tată-n fiu.
Parcă niciodată nu au fost securiștii mai obraznici și mai ticăloși ca în acești ultimi cinci-șase ani. Știm că s-au îmbogățit la scurt timp de la revoluție, că parte din marile afaceri și averi ale României sunt făcute de ei, cu banii Securității, prin legături prea puțin cunoscute încă cu fostele structuri, inclusiv cele ale partidului comunist. Știm că au penetrat toate instituțiile statului, uneori după un plan bine pus la punct, alteori prin alianțe conjuncturale cu politicienii. Încetul cu încetul, au acaparat tot mai multă putere, diluându-se strategic în peisajul pestriț al neterminatei tranziții și al „capitalismului de cumetrie“. I-a caracterizat însă, până la un punct, un soi de discreție. Pândeau de undeva din spatele conturilor, al tranzacțiilor cu statul, al rețelelor paralele de informații, sponsorizau partide, influențau politicieni prin verse și perverse metode. Într-un cuvânt, controlau. Rareori apăreau însă în media, își vedeau tăcuți de consolidarea averilor și imperiilor. Un soi de precauție, de teamă reminiscentă, îi ținea în planul secund al tumultului public. Preferau zonele gri, clarobscurul, luminii reflectoarelor. Mulți au reușit să-și piardă urma. Bulversarea valorilor nu-și spusese însă ultimul cuvânt. Ciclul completei maculări nu se încheiase. Era loc, așa cum se va vedea, de și mai mult rău.
A fost un punct, undeva între 2000 și 2004, când parte din acești securiști au ieșit la rampă. S-au reactivat. I-a obligat, e drept, și Legea deconspirării Securității, activitatea tot mai consistentă a CNSAS. Foști ofițeri, turnători sau doar indivizi care au gravitat în zona de interese a Securități