DIICOT a cerut marţi instanţei supreme condamnarea lui Stamen Stanchev la închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare prin transmitere de secrete, în timp ce avocaţii din oficiu care l-au reprezentat au cerut achitarea acestuia, sentinţa urmând să fie pronunţată în 19 noiembrie
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au rămas marţi în pronunţare în cazul lui Stamen Stanchev, în cauza desprinsă din dosarul privatizărilor strategice.
La ultimul termen din dosarul principal, instanţa supremă a disjuns cauza, pentru a-i asigura lui Stamen Stanchev posibilitatea angajării unui apărător şi totodată pentru a se prezenta la instanţă pentru ultimul cuvânt.
Stamen Stanchev a lipsit la termenul de marţi al acestui dosar şi, mai mult, a fost apărat de avocaţi din oficiu, după ce în 3 noiembrie avocatul său a reziliat contractul pe motiv că instanţa supremă nu i-ar fi acordat timp suficient pentru pregătirea apărării.
Procurorul DIICOT prezent la termenul de marţi a cerut judecătorilor instanţei supreme condamnarea lui Stamen Stanchev la închisoarea cu executare, iar pedeapsa să fie orientată spre maximum special prevăzut de lege.
Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că dacă judecătorii vor ţine cont de solicitarea DIICOT, pedeapsa ce va fi aplicată ar trebui să depăşească zece ani.
Totodată, procurorul DIICOT le-a cerut judecătorilor să aibă în vedere atunci când individualizează faptele lui Stamen Stanchev atitudinea acestuia, interesul pentru soluţionarea cauzei, dar şi poziţia procesuală a acestuia.
Avocaţii din oficiu care l-au reprezentat pe Stamen Stanchev la termenul de marţi au arătat în faţa judecătorilor că acuzaţiile care i se aduc acestuia nu au la bază un suport probator adecvat, iar mulţi dintre martori au arătat că acesta nu ar avea nicio implicaţie în cazul privatizării u