Este al şaselea an la rând când furtuna produce economiei ţării daune de sute de milioane de dolari
Supertaifunul Haiyan, care a devastat partea centrală a Filipinelor, este aşteptat să reducă creşterea economiei ţării şi să împingă în sus inflaţia
Pagubele produse de taifun s-ar ridica la aproximativ 14 miliarde de dolari
Supertaifunul Haiyan, una dintre cele mai puternice furtuni din istorie, a afectat peste 4 milioane de oameni şi este estimat să fi produs peste 10.000 de victime, potrivit oficialilor din Filipine.
Unele oraşe de coastă, inclusiv Tacloban, a cărui populaţie este de aproximativ 220.000, a fost pus la pământ aproape în totalitate, ceea ce înseamnă că eforturile de ajutor din întreaga ţară ajung cu greu în zonele afectate.
Un oficial al Naţiunilor Unite în Filipine a comparat pagubele realizate de taifun cu cele realizate de tsunamiul din Oceanul Indian, iar un analist a declarat că costurile pentru economia ţării se ridică la 14 miliarde de dolari.
Pagubă după pagubă
Filipine este o ţară insulară în Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, cuprinzând arhipelagul cu acelaşi nume şi este formată din aproximativ 7100 de insule. Aceasta este clasată pe locul al treilea al celor mai vulnerabile naţiuni din lume în faţa schimbărilor climatice produse de efectul de seră al gazelor.
Nu au fost efectuate studii ştiinţifice concludente din care să se constate că furtunile sunt tot mai frecvente şi mai puternice în Oceanul Pacific, însă pagubele provocate de Haiyan, cunoscut sub numele de Yolanda în Filipine, marchează al treilea an la rând în care naţiunea insulară a fost lovită de o astfel de furtună mortală. De asemenea, va fi al şaselea an la rând când furtuna produce economiei ţării daune de sute de milioane de dolari.
Fiecare sezon de taifun cauzează ţării o daună de 2% din PIB-ul său