Proiectul presupune păstrarea, dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor locale.
Școala Gimnazială din localitatea Gherăeşti face demersuri pentru deschiderea unui centru meşteşugăresc. În lipsa unui cadru instituţional de păstrare a meşteşugurilor tradiţionale, conducerea unităţii de învăţământ a pus bazele unui proiect ambiţios. Prin acest proiect, realizat cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, se doreşte păstrarea, dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor locale şi menţinerea unui dialog între adulţi, păstrători ai valorilor tradiţiei locale, şi copii, receptori ai acestor valori. “Există încă păstrători ai vechii tradiţii a ţesutului pe care vrem să-i «exploatăm». Nu ne dorim lecţii demonstrative, desfăşurate cu prilejul unor activităţi, ci participarea efectivă a elevilor la realizarea produselor, cu scopul de a descoperi frumuseţea şi utilitatea unor meşteşuguri. Astfel, cu ajutorul unei localnice din sat, vrem să deschidem o ţesătorie în care să producem prosoape artizanale cu care să participăm la târguri şi expoziţii. Vrem la Gherăeşti un centru meşteşugăresc prin intermediul căruia să ne facem cunoscută şcoala, localitatea şi tradiţiile locale”, a explicat Laura Daniela Bârgăoanu, directorul Școlii Gimnaziale din Gherăeşti.
O altă activitate pe care directorul şcolii vrea să o dezvolte în cadrul acestui proiect este realizarea de împletituri din nuiele, mai cu seamă că această îndeletnicire este încă păstrată în zonă.
Grupul ţintă al proiectului “Meşteşuguri locale – artă, îndemânare şi tradiţii” îl reprezintă 20 de elevi ai şcolii, care vor descoperi tainele acestor meşteşuguri. Proiectul va funcţiona într-un spaţiu pus la dispoziţie de unitatea şcolară, cu sprijinul Consiliului Local şi al unor sponsori.
Proiectul presupune păstrarea, dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor locale.
Școala Gimnazială d