O alimentație bogată în proteine animale, care au o acțiune puternic acidifiantă, poate crește sensibil riscul apariției diabetului de tip 2, cea mai răspândită formă a maladiei, relevă un studiu publicat, marți, de cercetătorii de la Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală (Insem) din Franța, transmite AFP.
Potrivit dr. Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului publicat în revista Asociației europene de studiere a diabetului Diabetologia, este vorba de o primă lucrare care stabilește o legătură între încărcătura acidă a alimentației și o creștere semnificativă a riscului apariției diabetului de tip 2. Astfel, aciditatea organismului uman depinde direct de alimentație, unele alimente având un efect acidifiant, în timp de altele au un efect alcalin, odată absorbite de organism.
Aciditatea este măsurată de indicele PRAL (potential renal acid load) care permite clasificarea alimentelor în funcție de conținutul lor acid sau alcalin. Potrivit dr Fagherazzi, cărnurile, mai ales cele preparate prin metode industriale, precum și brânzeturile și produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele și legumele au contră proprietăți alcaline.
Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentația a circa 66.000 de femei afiliate MGEN (Mutuelle Generale de l'Education nationale) pe o durată de 14 ani, timp în care 1.372 dintre ele au dezvoltat un diabet de tip 2. Comparând compoziția alimentației acestora și ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalți factori de risc (mai ales obezitatea, sedentarismul și tabagismul), cercetătorii au descoperit că cele 25% dintre femeile care au avut un regim mai acidifiant au prezentat un risc crescut de 56% de a dezvolta diabet de tip 2, față de alte 25% dintre femei care au avut o alimentație cu un efect mai alcalin.
Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul f