Profitul CEZ a scăzut puternic în trimestrul al treilea, după ce grupul ceh a înregistrat provizioane de 4,8 miliarde coroane ceheşti (177 milioane euro) la operaţiunile din România şi Bulgaria, precizând că Electrica şi-a majorat pretenţiile faţă de grup de la 18 milioane euro la 82 milioane euro.
"Electrica SA şi-a majorat pretenţiile împotriva companiei noastre de distribuţie din România de la 18 milioane euro la 82 milioane euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013", se arată într-o prezentare privind rezultatele CEZ din primele nouă luni ale anului, publicată marţi de grup.
CEZ respinge acuzaţiile ca nefondate şi a cerut curţii de arbitraj să respingă acţiunea Electrica şi să dispună plata cheltuielilor de judecată de către compania românească, se spune în raport. Compania cehă precizează că instanţa nu a luat încă o decizie.
Compania de stat Electrica SA cere grupurilor Enel, E.ON şi CEZ penalităţi cuprinse între 1,5 şi 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susţin că au de plătit sume mult mai mici, de până la 700 milioane euro, potrivit declaraţiilor făcute în luna iulie de Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.
Electrica SA consideră că cele trei grupuri nu şi-au îndeplinit o serie de obligaţii din contractele de privatizare şi a deschis procese la Curtea de Arbitraj de la Paris.
CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. CEZ a preluat filiala Oltenia.
Grupul ceh a înregistrat în România, în primele nouă luni din acest an, un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, dep