Românii au scos din buzunar în ultimul timp faţă de începutul anului 2013 mai puţini bani pentru a-şi cumpăra alimentele de bază necesare pentru traiul de zi cu zi. Astfel, dacă la începutul acestui an coşul lunar de consum ajungea să coste pentru o familie de două persoane 507 lei, opt luni mai târziu aceeaşi cantitate de produse a costat 439,6 lei, cu 67,4 lei mai puţin decât în ianuarie, potrivit calculelor gândul.
Singurul produs din coşul românilor care s-a scumpit în această perioadă a fost carnea de pui pentru care o familie trebuia să plătească în august cu 1,5 lei în plus faţă de ianuarie, conform celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În ultimele săptămâni, odată cu izbucnirea scandalului cărnii de pui cu salmonella provenită de la Avicola Călăraşi, preţurile la carnea de pasăre au scăzut însă cu până la 8%, odată cu cererea pentru acest produs, românii ferindu-se să o mai cumpere.
Totodată, pe parcursul a opt luni, preţul kilogramului de telemea a rămas constant, necesarul lunar de 2 kilograme putând fi cumpărat cu 72 de lei atât la începutul anului, cât şi în luna august.
(Click pentru a mări)
Trendul de scădere al preţurilor produselor alimentare de bază nu va mai fi respectat însă, cel mai probabil, începând cu anul 2014 când vor intra în vigoare noile taxe şi impozite avute în vedere de Guvernul Ponta. Astfel, de la începutul anului viitor, cea mai mare "gaură" în portofelul românilor se va simţi atunci când aceştia vor cumpăra carne. Potrivit calculelor gândul, după creşteri de 10% ale preţurilor la carne, de 2% - 3% la legume şi fructe, de 2% la produsele lactate şi de circa un ban pe bucată la pâine preconizate de către reprezentanţii patronatelor din domeniu, o familie va fi nevoită să scoată din buzunar cu 207,5 lei în plus decât în prezent pentru a-şi cumpăra mâncarea