Un expert german în spaţiul ex-sovietic avertizează Rusia că are mai mult de pierdut din conflictul cu KievuL.
Pe măsură ce data summit-ului dintre Uniunea Europeană şi statele Partneriatului Estic, la care Ucraina va semna tratatul de asociere şi cel de liber schimb economic cu UE, iar R.Moldova şi Georgia vor parafa acelaşi document, lucrurile se precipită la Moscova. Fosta metropolă a URSS, pare tot mai panicată de pierderea influenţei în teritorii pe care le controla, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere politic. Presiunile asupra Kievului s-au intensificat în ultima perioadă, preşedintele ucrainean fiind convocat "de urgenţă" în Federaţia Rusă la sfârşitul săptămânii trecute.
Noul "inamic" al Rusiei
Cunoscutul expert în dinamica relaţiilor din statele post-sovietice, germanul Andreas Umland, dedică o amplă analiză acestui fenomen în cel mai recent număr al săptămânalului ucrainean "Oglinda săptămânii". În opinia specialistului, avem de-a face cu un conflict economic şi politic major, care poate submina securitatea arhitecturii europene. Decizia surprinzătoare a Rusiei de a se confrunta făţiş cu UE este privită ca una riscantă pentru Moscova.
"Sentimentele anti-occidentale de la Kremlin păreau până nu demult axate doar împotriva NATO, văzută de majoritatea populaţiei ca o alianţă anti-rusească. Vectorul acestei adversităţi s-a îndreptat acum către UE, apreciat ca noul său rival geopolitic în Europa de est, a cărui extindere în spaţiul dominat cândva de Moscova este privită ca o invazie". Măsurile reactive ale Rusiei, atât în privinţa exporturilor de energie în Ucraina, cât şi a importurilor din această ţară, ţintesc îndepărtarea de "duşman" a Kievului.
Vulnerabilitatea Ucrainei
Ucraina, o ţară extrem de vulnerabilă din punct de vedere economic, unde reformele nu au fost suficient de consistente după alegeril