Conducerea Consiliului Județean Brașov vrea să pună la punct un proiect care va fi depus pentru finanțare pe fonduri europene, prin care să se rezolve problema termoficării în sistem centralizat din municipiul Făgăraș.
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Popa, a precizat pentru newsbv.ro că este vorba despre „un proiect mare, care se va derula prin Ministerul Energiei, pentru reabiltiarea rețelei de termoficare, eficientizarea sistemului, cu centrale de cogenerare pe biomasă“, despre care a discutat atât cu ministrul Energiei, deputatul Constantin Niță, cât și cu șeful adinistrației județene, Aristotel Căncescu, ambii susținând acest demers.
La această oră, făgărășenii au probleme foarte mari cu încălzirea, deoarece firma care se ocupă de prestarea acestui serviciu, Ecoterm, se află în faliment. În sistem au mai rămas branșate aproximativ 2.000 de apartamente, care trebuie să suporte pierderi dinsistem cât pentru 10.000 de apartamente, ceea ce duce la facturi foarte mari pentru populație.
„Avantajul pentru acest proiect, care există la această oră, este că vom profita de faptul că rețelele din oraș sunt relativ noi, înlocuite printr-o finanțare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în anii ’90, iar centralele sunt performante. Apoi, Făgărașul se pretează la soluția tehnică de a folosi drept combustibil biomasa. Costul total al acestui proiect a fost evaluat la aproximativ 30 de milioane de euro, unde va trebui să existe și o cotă de cofinanțare privată de circa 30%. Mai mult, trebuie precizat și faptul că prețul Gigacaloriei facturat populației va săcdea cu 30%-50%, în fucnție de câte apartamente vor fi rebranșate la noul sistem de termoficare. Practic, aceasta este singura șansă pentru Făgăraș de a rezolva problema încălzirii municipiului“, a declarat Mihai Popa pentru portalul de știri newsbv.ro.
Conducerea Co