Colecţia de medalii a Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea conţine un număr de 567 bunuri culturale din diferite categorii (medalii, medalioane, plachete, decoraţii, insigne). Piesele ce compun colecţia provin în general din achiziţii (colecţia Capsali, Potra şi Bidaşcu), donaţii, şi un număr foarte restrâns, din cercetările arheologice (doar două medalii).
Cele mai recente piese înregistrate în colecţie au fost donate de instituţii – primării, consilii judeţene, muzee, biblioteci – ce au bătut medalii cu ocazia aniversării unor evenimente. Prin bunăvoinţa instituţiilor respective, medaliile au ajuns şi în colecţia muzeului tulcean, fapt ce dovedeşte înţelegerea importanţei acestei categorii de obiecte de patrimoniu. În timp, medaliile vor căpăta valoarea aşteptată, putându-se reconstitui, pe baza lor, momente importante din viaţa unor societăţi, monumente sau a unor instituţii.
Cel mai elocvent este acela al medaliei dedicate Monumentului Independenţei Tulcea. În colecţia muzeului există medalii ce redau publicului momente legate de existenţa acestui monument considerat, pe bună dreptate, emblema oraşului Tulcea.
Prima medalie bătută în cinstea acestuia este cea din 1899 şi redă imaginea monumentului aşa cum a fost conceput iniţial.
A doua medalie a fost bătută după anul 1972, (pe avers are Monumentul „Statuia ecvestră a lui Mircea cel Bătrân’’, amplasat în Piaţa Civică a oraşului Tulcea). Monumentul este redat aşa cum arăta după distrugerea din timpul Primului Război Mondial (1916 – 1918) şi refacerea parţială din anul 1933. De fapt, medalia a fost bătută pentru Monumentul lui Mircea cel Bătrân a cărui construcţie a fost terminată în anul 1972 (sculpor Ion Jalea). Unii cercetători susţin ca această medalie a fost emisă în anul 1977, în care s-a emis şi o a treia medalie dedicată Centenarului Războiului de Independenţă, pe care a fo