Dupa ce mediul privat a suportat consecintele ignorarii si pervertirii realitatii a venit randul mediului public, statului sa-si creeze propria realitate, ignorand-o pe cea care noi ceilalti o vedem. Daca criza care a devenit parte din viata noastra a plecat de la crearea unei realitati scriptice si contabile diferite de cea faptica, creand banii doar pe hartie (a se vedea finantarea si refinantarea, subrime, etc. ), demitizarea statului incepe prin ceea ce Curtea Constitutionala din Franta numeste sinceritatea bugetara, sau in cazul Romaniei minciuna bugetara.
N-am sa ma mai refer la faptul ca structura bugetara din Romania este identica cu cea existenta acum 20 de ani in termeni de venituri si cheltuieli, in conditiile in care nevoile individuale si colective s-au schimbat in mod semnificativ. In acest sens as oferi ca exemplu nevoia de servicii de sanatate, unde nevoia de servicii de baza s-a schimbat semnificativ fata de cea existenta acum multi ani atat in termeni cantitativi cat si calitativi.
Ma refer de data aceasta la constructia bugetului pe venituri inexistente respectiv pe cheltuieli inutile pentru contribuabil si cetateni. Sa maresti conformarea voluntara la plata taxelor si impozitelor doar pe hartie, astfel incat abacul bugetului sa dea bine atat fata de membrii de partid cat si fata de electorat reprezinta o modalitate semnificativa de subminare din interior a statului, adica de demitizare a acestuia. Nu poti construi un buget plecand de la un grad artificial crescut de colectare a taxelor si impozitelor, fara a ajunge la rectificare bugetara negativa.
Nu se poate construi un buget, atat in termeni de venituri cat si in termeni de cheltuieli luand in calcul eventuale modificari legislative. In mod normal un astfel de buget nu ar trebui sa treaca de instanta constitutionala intrucat exista o discordanta intre venituri si cheltui