O poveste extraordinară de viaţă, o adevărată "metamorfoză a răului" stă în spatele epopeii postliberare prin care a trecut "vieţaşul" Hrib. În 1990, imediat după revoluţie, Gabrilă Hrib a împuşcat cu sânge-rece, din răzbunare, doi magistraţi. După 21 de ani de închisoare, fostul puşcăriaş a ajuns în Germania, unde, printre altele, le predă copiilor pictura.
Gavrilă Hrib este unul dintre puţinii români care au primit condamnarea la închisoare pe viaţă şi au ajuns să fie eliberaţi. Hrib, poreclit "Jidanu" din cauza originilor sale evreieşti, a ucis, în 1990, doi magistraţi – o judecătoare şi pe soţul acesteia, procuror. El a fost eliberat condiţionat în urmă cu peste doi ani, după ce a executat 21 de ani de închisoare "zi la zi", iar acum lucrează la un complex turistic dintr-un orăşel din Germania, unde este "om bun la toate".
"Îi învăţ pe copii să picteze. Sunt strigat «Her Professor»"
Toate aceste lucruri au fost posibile cu ajutorul unui ONG care se ocupă de reintegrarea foştilor deţinuţi în societate. „Ei mi-au oferit un loc de muncă la complexul acesta turistic, dar mi-au dat şi un loc în care să locuiesc, precum şi un spaţiu pe care să îl transform în atelier de creaţie. Acum îi învăţ pe copiii din comunitate să picteze şi sunt strigat «Her Professor»”, povesteşte fostul condamnat. El spune că toţi colegii, precum şi părinţii copiilor care iau lecţii de pictură de la el îi ştiu trecutul. "Pe colegii de la muncă i-am luat la mine acasă şi le-am pus filmul documentar. După aceea am discutat şi le-am răspuns la întrebări. Părinţii copiilor din Germania ştiu şi ei CV-ul meu şi nu au nicio problemă. E altfel de lume acolo", mai spune "Jidanu".
Documentarul vieţii lui
Gavrilă Hrib nu a ajuns întâmplător să lucreze în Germania, cum, de altfel, niciun moment de după eliberare nu a fost lăsat