Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, miercuri, că autorităţile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiţii de austeritate economică, să fie organizate în fiecare an parade militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
"Problema pe care eu o văd în continuare, în condiţii de austeritate economică, este cea legată de oportunitate", a spus Dobriţoiu, citat de Agerpres.
"Totuşi, eu, nu ca senator, am rezerve legate de periodicitatea acestor parade. Ele nu sunt o prezenţă anulă în realităţile politice şi sociale ale altor state. Eu, personal, cred că aceste momente ar trebui să alterneze, iar paradă militară, în sensul strict al cuvântului, să fie făcută mai rar, atunci când avem ceva de oferit publicului, adică echipamente noi", a adăugat senatorul.
Potrivit afirmaţiilor sale, în alte state, paradele militare se organizează restrictiv, fără tehnică, cu oameni.
"Se pot face diferite manifestări, începând de la defilarea trupelor pe jos, îmbrăcate în uniforme tradiţionale, cu drapele de luptă, cu exerciţii demonstrative care să nu solicite prea mult bugetul, pentru că durerea cea mai mare este privind alocările bugetare pentru cheltuielile de mentenanţă şi instruirea armatei în raport cu alte cheltuieli", a susţinut liberalul.
Întrebat dacă va face o propunere în acest sens premierului Victor Ponta, Corneliu Dobriţoiu a răspuns: "Ar fi o chestiune... o să ridic această problemă la grup, dar categoric e o problemă de analiză şi care va fi decisă pentru momentele următoare".
"Dacă analizăm din perspectiva faptului că paradele militare la români erau o chestiune cotidiană, obişnuită, cu prilejul acestor sărbători, merită gândit dacă păstrăm această constantă sau nu în continuare. (...) Alte state fac parade militare o dată la cinci ani, alţii cu un puternic spirit naţional, cum este Franţa, fac