Pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele pe care ar trebui să le primeasc gratuit de la stat.
În Moldova sunt peste 60.000 de persoane bolnave de diabet zaharat. Chiar dacă aproape în toate farmaciile din ţară medicamentele pentru aceştia trebuie să fie eliberate gratuit, mai mulţi diabetici sunt totuşi nevoiţi să-şi cumpere unele preparate. Preţul acestora se ridică lunar la 1.000 de lei.
Este şi cazul lui Victor, care suferă de diabet zaharat de mai bine de cinci ani. Acesta îşi aduce aminte că trecea un control medical obişnuit, când medicii i-au propus să dea testul la glicemie. Acesta a găsit propunerea drept una judicioasă şi nu a ezitat să facă acest test chiar a doua zi. Doar că rezultatul l-a cam întristat. "Medicii mi-au spus că diabetul a apărut din cauza obezităţii. Nu m-am mirat, deoarece am o greutate de 110 kilograme. După ce am mai dat încă o dată testul, peste două săptămâni, rezultatul a fost acelaşi", povesteşte Victor.
Peste jumătate de an, a primit şi grad de invaliditate. "La început, insulina mi se oferea gratis la policlinică, după ce primeam reţetă de la medicul de familie, iar celelalte medicamente, care se dădeau gratis, nu mai ajungeau la mine. Le cumpăram", spune bărbatul. Şi acum, chiar dacă medicamentele se eliberează la farmacie, situaţia nu prea s-a schimbat. "Oricum, nu chiar toate medicamentele le iau fără plată. Eu personal, doar insulina pot să o iau", spune Victor. Pe lună cheltuieşte mai mut de 1.000 de lei. "M-am învăţat să-mi fac singur injecţiile cu insulină. Când am făcut-o pentru prima dată, aveam frică, dar acum este ceva obişnuit pentru mine. Îmi fac injecţia în burtă", adaugă Victor.
Medicamente compensate şi în lipsa unei poliţe de asigurare
În lista medicamentelor compensate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) sunt incluse şi medicamente pentru diabetici. Potri