Autoritatea britanică de supraveghere a pieţelor financiare a inclus în ancheta privind manipularea pieţelor valutare cel puţin 15 dintre marile bănci ale lumii, iar investigaţia globală, la care participă încă şase autorităţi, s-a extins după tranzacţiile valutare cu euro şi dolari la cele cu lire sterline, dolari australieni şi monedele statelor scandinave, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.
Ancheta globală, care avansează rapid, cercetează dacă traderii au manipulat pieţele punându-şi unii altora la dispoziţie informaţii şi punând interesele proprii înaintea celor ale clienţilor.
Investigaţiile autorităţilor britanice şi ale celor din SUA, Elveţia şi Hong Kong se concentrează pe piaţa euro-dolar, cea mai lichidă piaţă valutară din lume, cu o pondere de un sfert în volumul total tranzacţionat zilnic, de 5.300 miliarde de dolari.
Joaquín Almunia, comisarul european al concurenţei, a declarat că mai multe bănci au înmânat Bruxellessului informaţii în cadrul anchetei antitrust în speranţa că vor obţine clemenţă.
El a asigurat că CE va direcţiona mai multe resurse investigaţiei privind manipularea pieţelor valutare după ce va rezolva cazurile băncilor implicate în manipularea Libor. „Înainte de Libor, oamenii credeau că dobânzile sunt de încredere. Acum se porneşte de la prezumţia că există riscul manipulării. Poate că manipularea nu este excepţia, ci chiar regula“, a spus Almunia.
A fost nevoie de un trădător
Băncile au trecut prin anchete lungi în care s-a încercat să se afle dacă traderii au manipulat Liborul şi alte dobânzi, dar investigaţia internaţională privind manipularea pieţei valutare a pornit de la un „trădător“, care a abordat autorităţile britanice, potrivit mai multor persoane apropiate situaţiei.
Autorităţile din Marea Britanie cercetează pieţele valutare de cel puţ