Zilnic, sute de oameni aflaţi în căutarea dreptăţii îi trec pragul. Puţini sunt însă cei care cunosc faptul că palatul de justiţie, cel care găzduieşte Judecătoria şi Tribunalul Mehedinţi, se numără printre clădirile istorice ale municipiului. Aici, arhitectura şi vechimea impozantei construcţii se îmbină armonios cu activitatea de înfăptuire a actului de justiţie. Grav este că la un cutremur puternic, clădirea se poate prăbuşi în orice moment.
Ultimele reparaţii capitale au fost făcute în 1980 pentru că la cutremurul din 1977 clădirea a suferit mari distrugeri. Situaţia este foarte gravă întrucât la un cutremur de 6 grade pe scara Richter există riscul ca această clădire să se prăbuşească. Practic, durata maximă admisă de folosire a unei clădiri din cărămidă cu plafoane din lemn, aşa cum este Tribunalul Mehedinţi, este de 70 de ani. Cu alte cuvinte termenul este depăşit de multă vreme. Nu se pune în discuţie problema consolidării pentru că ar fi inutil, ar fi nevoie de o clădire nouă, însă deocamdată nu există fonduri pentru o asemenea clădire.
Datele istorice referitoare la anul în care a fost construită clădirea, care găzuieşte palatul de justiţie din municipiul Drobeta-Turnu-Severin sunt relativ puţine. Ceea ce se cunoaşte cu siguranţă este faptul că edificiul a aparţinut familiei boierului Grigore Miculescu, care, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a numărat printre cei mai importanţi locuitori ai judeţului Mehedinţi. Cert este însă faptul că imobilul a avut la început o altă destinaţie, total diferită decât cea actuală. „Se pare că documentele referitoare la această construcţie s-au pierdut în timpul primului Război Mondial, în timpul ocupaţiei germane a oraşului. Există o menţiune într-un document emis în anul 1940, atunci când sub regimul mareşalului Antonescu, s-a făcut un inventar al tuturor clădirilor din Mehedinţi, dar şi din