Armata României suferă în continuare de „Sindromul NU”. După trei zile de tăcere şi numeroase solicitări din partea redacţiei gândul, Ministerul Apărării Naţionale reacţionează la cazul plutonierului în rezervă Florin Jalaboi, făcut public duminică sub titlul „Omul care nu există”, şi susţine şi acum că nu sunt cazuri de militari români diagnosticaţi cu stres posttraumatic. MApN face precizarea că acest NU se referă la evaluarea post-misiune şi la evaluările anuale, dar, din păcate pentru instituţia oamenilor tari, militarii există şi pot avea probleme şi între aceste evaluări. Simptomele de stres posttraumatic apar de multe ori la câteva luni după misiune, aşa cum ne-au explicat tocmai psihologii militari şi aşa cum a fost şi cazul lui Florin Jalaboi.
Într-un răspuns purtând antetul instituţiei, dar nesemnat şi neasumat de nimeni, în care se precizează doar că sursa informaţiilor transmise sunt Direcţia Medicală şi Casa de Pensii Sectorială ale Ministerului, MApN nu face decât să reia datele prezentate de gândul cu referire la militarul ieşean şi să reafirme, la final, poziţia oficială. Această poziţie susţine că Armata României reuşeşte o performanţă unică în rândul statelor NATO, aceea de a nu avea oficial niciun caz de stres posttraumatic în rândul a cei 30.000 de militari trimişi în Irak şi Afganistan.
VEZI POVESTEA „OMULUI CARE NU EXISTĂ”
Florin Jalaboi, „OMUL CARE NU EXISTĂ” // FOTO: gândul
În cea mai recentă solicitare de reacţie la cazul „Omului care nu există”, solicitare adresată ministrului Mircea Duşa de conducerea ziarului gândul, şeful Armatei Române este întrebat de ce experţii din instituţia pe care o conduce ne-au declarat întruna că nu există niciun diagnostic de stres posttraumatic în Armata noastră, când Florin Jalaboi a primit acest diagnostic anul acesta, într-un spital militar. O a doua întrebare a fost dacă