Una dintre intrebarile constante, atunci cand se vorbeste despre exploatarea aurifera de la Rosia Montana, se refera la celelalte metale care ar putea fi descoperite in minereul prelucrat. De la bun inceput trebuie precizat ca cel mai comun metal care se gaseste alaturi de aur este argintul. Minereul mai include, desigur, si alte minerale sau metale, insa in cantitati pe care le-ai putea gasi, sa zicem, intr-o galeata de pamant din curtea blocului sau din gradina.
Au circulat in ultima perioada teorii conform carora ar fi acolo metale rare in cantitati diferite - ba in starea cea mai pura, ba in cantitati "inestimabile". La Rosia Montana aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor. De altfel, licenta detinuta de RMGC acorda drept de exploatare strict pentru aur si argint, iar compania si-a demonstrat transparenta prin publicarea integrala a raportului tehnic(actualizat in 2012). La Rosia Montana s-a derulat cel mai amplu program de cercetare geologica din Romania. In etapa de explorare a zacamantului de la Rosia Montana, RMGC a derulat un program amplu de cercetare (1997-2006), care a inclus peste 1.000 de foraje, pentru a intelege mai bine structura geologica atat de suprafata, cat si de adancime. Pe parcursul acestui program s-au recoltat peste 200.000 de probe care au fost analizate pentru a afla cantitatea de aur si de argint existenta, precum si concentratia pentru alte 47 elemente identificate.
Programul s-a desfasurat in mod unitar pe toata suprafata perimetrului de licenta din Rosia Montana, care include toate cele 4 cariere propuse, care se suprapun pe exploatarea veche: Cetate, Carnic, Orlea si Jig. A fost, de altfel, cel mai extins si mai detaliat program de cercetare geologica realizat vreodata in cadrul unui proiect minier din Ro