"În acest moment, în Israel călătoresc circa 40.000 de români, din care numai 15.000 se apelează la agenţiile de turism specializate, restul fiind cooptaţi de către reprezentanţii Bisericii. Excursiile organizate de Biserică sunt cu circa 10% mai scumpe decât cele oferite de agenţiile de turism. Presupun că diferenţă de 10% ajunge la episcop”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).
Reacţia reprezentanţilor ANAT vine după ce Patriarhia a transmis un comunicat, la sfârşitul lunii octombrie, prin care le recomandă românilor care doresc să meargă în pelerinaje să se adreseze centrelor de turism ecumenic înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română, reclamând faptul că unele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.
Citeşte şi: Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe. PROFITUL: 4000 euro pe excursie
Burcea a adăugat că nu este moral că, după predică de la Biserică, preotul să prezinte enoriaşilor ofertă de pelerinaje, la preţ redus.
La rândul său, preşedintele ANAT, Lucia Morariu, a afirmat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că există diferite categorii sociale, cum ar fi preoţi sau profesori, care organizează excursii, fără a avea licenţă de turism. În astfel de situaţii, cei care achiziţionează aceste excursii, nu au nici o garanţie că nu îşi vor pierde banii în cazul în care deplasarea nu se va mai organiza. De asemenea, aceştia, în lipsă unui contract între presatorul de servicii şi turist, nu pot fi asiguraţi că vor beneficia de serviciile achiziţionate.
De aceea, ANAT a încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei, astfel încât toate şcolile care doresc să organizeze excursii să se adreseze agenţiilor membre ANAT.
"În acest moment, în Israel călătoresc circa 40.000 de român