Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures (UMF) a fost, in ultimele luni, subiectul a numeroase controverse. UDMR a reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna, asa cum prevede noua Lege a Educatiei, si faptul ca la UMF predarea in limba maghiara nu s-ar permite decat la cursuri, nu si la lucrarile practice.
Pe de alta parte, studentii au iesit in strada ieri si au protestat fata de tendinta de separare a facultatilor universitatii si mai ales impotriva implicarii politicului in problemele invatamantului superior. Mai mult, reprezentanti ai UMF sustin ca se vrea 'scindarea' universitatii si ca infiintarea unei facultati separate de medicina in limba maghiara ar insemna chiar si desfiintarea UMF. 'In urma infiintarii unei linii/facultati in limba maghiara, prin pierderea profesorilor maghiari care predau la sectiile in limba romana, locurile pentru studentii romani vor scadea (in virtutea aceleiasi legi a calitatii), iar in final, asta poate insemna scaderea prestigiului/cotatiei UMF, care acum este 'excellent' si, in perspectiva, sfarsitul Universitatii si a invatamantului medical la Targu-Mures.
Reducerea universitatilor de medicina este un deziderat al ministerului, altfel logic, din perspectiva calitatii si eficientei, dar ideea ca UMF Targu-Mures ar putea disparea, nu din motive de prestatie universitara slaba – acum e exceptionala –, ci din cauza unor ambitii politice cu substrat electoral, e odioasa… O data cu UMF va disparea si scoala medicala de la Targu-Mures, o mandrie nationala', au precizat surse din cadrul UMF pentru Jurnalul National.
Situatia a escaladat in momentul in care vicepremierul Marko Bela a anuntat ca UDMR se va retrage de la guvernare daca nu va fi respectata Legea Educatiei. 'Legea Educatiei declara obligativitatea acestui aspect (multiculturalismul – n.r.). Cum s-a facut la Universit