Ghearele Kremlinului prinse în spaţiul postsovietic sunt rupte încet nu numai de expansiunea NATO, dar şi de lărgirea UE spre ţările Parteneriatului Estic dintre care face parte şi Republica Moldova. În replică, Moscova hărţuieşte fostele republici sovietice pentru a le atrage în noul său proiect hegemonic, Uniunea Economică Euroasiatică, scrie El Pais, citat de Agerpres.
Prin vocea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, Kremlinul a avertizează UE că se poate trezi cu un conflict la graniţă, scrie publika.md. Oficialul rus a avertizat, la Bruxelles, că intrarea Chişinăului în clubul comunitar ar putea reaprinde războiul transnistrean, după ce anterior acelaşi reprezentant al Moscovei ameninţase în mai multe rânduri statul moldovean pentru că ignoră opinia Tiraspolului.
Slăbirea statalităţii moldoveneşti
Rogozin a arătat că, în cazul în care Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectată de "o blocadă economică totală", scrie Mediafax. În consecinţă, asocierea R.Moldova cu UE fără consultarea Transnistriei declanşează sigur „o slăbire a statalităţii moldoveneşti” şi "dezgheţarea" conflictului transnistrean, a subliniat vicepremierul rus. Mai mult, Rogozin a cerut „maximum de vigilenţă şi înţelepciune pentru a nu permite escaladarea tensiunii”.
Armele Kremlinului
Teama Chişinăului a crescut după ameninţările împotriva exporturilor sale şi gluma răuvoitoare a lui Rogozin, care le-a urat moldovenilor 'să nu îngheţe de frig la iarnă', cu referire la gazul rus. Astfel că Moldova are nevoie de gazoductul Iaşi-Ungheni, pentru ca asemeni Ucrainei, să-şi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc, scrie Ziarul Naţional. Pentru unele dintre ţările Parteneriatului Estic care vor să semneze în 28 şi 29 noiembrie, la Vilnius, angajamente cu Bruxelles-ul, Kremlinul aplică aceleaşi arme ca şi pentru statele UE: tăierea ga