Studii realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punctul de vedere al consumului de iaurt. Ei, şi ce-i cu asta?! Mai "nimic". Doar că este, şi ea, una dintre explicaţiile "epidemiei" de obezitate, boli cardiovasculare şi diabet, care ne plasează pe un loc fruntaş în Europa - ne atenţionează prof. dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Studiile date publicităţii, în ultimii ani, de Ministerul Sănătății arată, printre altele, că aproape 40% din români sunt supraponderali sau obezi și că au un aport insuficient de calciu în raport cu recomandarea specialiștilor (743 mg/zi la bărbați şi 635 mg/zi la femei, față de 800 mg aport zilnic recomandat de calciu).
Or, tot conform statisticilor, un român consumă în medie 1 produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi - 5 produse pe săptămână, bulgari - 3 produse pe săptămână și polonezi - 2 produse pe săptămână.
„Stilul nostru de viaţă și alimentația sunt unele dintre principalele cauze ale obezităţii, bolilor cardiovasculare şi diabetului. Pentru o alimentaţie echilibrată trebuie să consumăm 2-3 produse lactate în fiecare zi. Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine şi fermenţi lactici activi și are puține calorii. Beneficiile nutriționale ale iaurtului recomandă acest produs ca pe o soluție simplă și la îndemână, mai ales în condițiile stilului de viață contemporan" - susţine prof. dr. Nicolae Hân Iaurtul "taie" grăsimile şi glucidele
"Ca medic, mă găsesc tot mai des în fața unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de bază, ale organismului. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viață din ultimii ani, alimentația corectă ajunge să fie o condiție pentru menținerea sănătații. Treb