Peste 15.000 de firme vor trebui să îşi găsească furnizor de energie electrică până la sfârşitul anului, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat eliminarea tarifelor reglementate începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Măsura în sine a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi se ştia de acest calendar de foarte mult timp, însă problema ţine de anumite prevederi din legislaţie. Astfel, potrivit articolului 55 din Legea Energiei (Nr. 123/2012), beneficiază de serviciul universal, pe lângă consumatorii casnici, companiile „cu un număr mediu scriptic de salariaţi mai mic de 50 şi o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanţul contabil, conform raportărilor fiscale anuale, care nu depăşeşte 10 milioane euro“.
Acel „şi“ înseamnă că cele două condiţii sunt cumulative, ceea ce face ca, practic, orice firmă cu peste 50 de salariaţi „trebuie să încheie contracte de furnizare energie electrică pe piaţa concurenţială, la preţuri negociate, până la sfârşitul anului curent“, potrivit unui comunicat al ANRE.
Or, potrivit „Cartei Albe a IMM-urilor“, ediţia 2013, în România există 12.617 firme care au între 50 şi 249 de angajaţi şi 2.150 care au de la 250 în sus. Concomitent, 1.600 de societăţi au vânzări de peste 10 milioane de euro, potrivit unui document guvernamental din 2011. Toate aceste firme trebuie să îşi caute furnizor într-o lună şi jumătate.
Cine sunt furnizorii de ultimă instanţă
În cazul în care nu reuşesc, vor primi în continuare energie electrică, dar la preţuri stabilite de către furnizorii de ultimă instanţă, adică mai mari decât cele de până acum. Furnizorii de ultimă instanţă sunt CEZ pentru zona Oltenia, E.ON pentru Moldova, Enel în regiunile Banat, Dobrogea şi sudul Munteniei şi Electrica pentru Transilvania şi nordul Munten