În urma demersurilor făcute la București, încă din primăvara acestui an, de către vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, în ședința USL se va decide dacă de anul viitor o parte importantă din redevențele din exploatarea resurselor naturale de pe raza județului nu vor mai fi colectate la bugetul de stat, ci vor rămâne la nivel local. Actuala propunere, care ar urma să fie supusă spre aprobare joi, 14 noiembrie, în cadrul votului pentru buget, prevede ca 15% din redevențele colectate dintr-o exploatare de pe raza unei localități să meargă la bugetul local al acelei localități, iar 10% – la bugetul Consiliului Județean. Această creștere a valorii redevențelor este mai mult decât binevenită pentru multe primării din județul Alba, dar și pentru Consiliul Județean Alba, care vor putea să colecteze sume mai mari la bugetele locale și, astfel, să depindă mai puțin de sumele alocate de către Guvern (oricare ar fi el), de la bugetul de stat. De asemenea, sumele pe țară referitoare la sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale, funcționare, descentralizare și drumuri, rămân cam la aceleași valori ca și cele de anul trecut.
De asemenea, în urma demersurilor făcute de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman și a parlamentarilor PNL de Alba, tot în proiectul de buget există prevăzută alocarea sumei de peste 30 miliarde lei vechi pentru finalizarea lucrărilor la Bazinul Olimpic din Alba Iulia, propunerea fiind înaintată de Către Compania Națională de Investiții către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Potrivit bugetului ce urmează a fi aprobat, anul 2014 va fi anul marilor investiții în infrastructura din Transilvania. Urmează să fie finanțate lucrări pe culoarul IV paneuropean Arad – Sibiu și se va face o legătură pentru autostrada Transilvania pe tronsonul Suplacu de Barcău – Borș. @