In ciuda celor 10 ani de eforturi ale puterilor occidentale de a limita productia de opiu, fermierii afgani sunt mai entuziasti ca niciodata sa cultive mac. Pentru prima oara, 200.000 de hectare sunt cultivate cu mac opiaceu.
"Este al treilea an de crestere succesiva a productiei", a spus Jean-Luc Lemahieu, directorul Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Crime, institutia care publica acest raport, scrie The Guardian.
"Este un indiciu ca economia subterana va deveni si mai importanta in viitor", a mai spus acesta.
In timp ce conflictele armate se raspandesc si in zone ale tarii care au fost candva linistite iar campania electorala va lua aspecte critice la inceputul anului viitor, campurile de mac asigura banii cash necesari pentru toate partile implicate.
Usor de pastrat si durabila, dublata de valoare mare pe kilogram, productia de opiu e foarte atractiva pentru familiile care se tem ca vor fi nevoite sa fuga la un moment dat or sa-si vada campurile cu alte culturi devastate de lupte.
Lemahieu atrage atentia comunitatii internationale ca nu trebuie sa se mai gandeasca ca exista o solutie rapida la aceasta problema complicata. "Rezolvarea s-ar putea sa dureze 10-15 ani", spune sceptic oficialul ONU.
Multi dintre cei fermieri stiu ca mullahii critica cultivarea macului iar guvernul o interzice. Dar si oficialii cultiva in secret iar liderii religiosi sunt lacomi sa-si ceara si ei partea din veniturile aduse de drog.
Unul dintre putinele succese obtinute de fortele internationale prezente in Afganistan impreuna cu autoritatile locale este controlul comertului cu droguri. Politia a reusit sa reduca cu aproximativ 10% productia finala de drog, in timp ce in anii trecuti, se reusea doar in procent de 3-4%.
Tara insa a ajuns sa se lupte cu o alta problema: cresterea numa